Circle kısa süre önce, stabilcoinlerin küresel ödeme hacminin geçen yıl 7 trilyon dolara ulaştığını, yani finansal devler Visa ve Mastercard’ın ödediği 14 trilyon doların neredeyse yarısının gerçekleştiğini bildirdi.
Bu, özellikle günlük işlemlerin bir parçası haline geldikleri Latin Amerika’da dijital para birimlerine doğru bir geçişe işaret ediyor.
Stabilcoinler LATAM’da Finansal Devrime Öncülük Ediyor
Stablecoin’lerin yükselişi, yeni bir finansal birlikte çalışabilirlik dalgası ve daha kolay küresel ticaret yaratıyor. Özellikle Latin Amerika, dijital para birimlerinin hızla benimsenmesi ve günlük finansal faaliyetlere entegrasyonuyla bu devrimin ön saflarında yer alıyor.
Mastercard araştırmasına göre, bu bölgedeki tüketicilerin %51’i alışverişler için dijital para birimlerini kullanırken, üçte biri rutin alışverişler için stablecoin’lere güveniyor. Bu yaygın benimseme, geleneksel bankacılık hizmetlerine sınırlı erişime sahip olan büyük bir nüfustan kaynaklanıyor ve bu durum, yeterli banka hesabı olmayan insanlara ve bölgedeki büyük geliştirici tabanına bir cankurtaran halatı sunuyor.
Blockchain tabanlı finansal hizmetlere daha fazla değerin taşınması beklendiğinden küresel finansal manzara değişiyor. Bu hareketin, tasarruflar, ödemeler ve kredi de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda düzenlenmiş, yenilikçi finansal hizmetler sunan geleneksel finansal kurumları sekteye uğratması bekleniyor.
Stablecoin pazarında lider olan Circle, bu değişimde etkili oldu. Circle, 2018 yılında bir dolar dijital para birimi olan USDC’yi piyasaya sürdüğünden bu yana benimsenmesinde hızla artış gördü ve bu durum, stabilcoin’lerin finans sektöründeki potansiyelini ve artan kabulünü vurguladı.
Latin Amerika, Fintech Yeniliklerinde USDC’yi Kucaklıyor
Latin Amerika’nın fintech sektörü, finansal hizmetlerini geliştirmek için USDC’yi bölgedeki önemli oyuncularla hızla entegre ediyor.
Bölgenin en büyük e-ticaret platformu Mercado Libre, artık şeffaflığı ve birlikte çalışabilirliğiyle değer kazanan USDC aracılığıyla dijital dolar sunuyor. Airtm ayrıca USDC’yi siyasi engelleri aşmak için kullanmak üzere Venezüella hükümeti ve ABD ile işbirliği yaparak para biriminin insani yardımdaki potansiyelini ortaya koydu.
Arjantinli fintech Lemon, yaklaşık iki milyon müşterinin USDC ve yerel para birimlerine sorunsuz bir şekilde erişmesine ve bunlarla işlem yapmasına olanak tanıyor. Bölgede kripto paranın benimsenmesinde ön sıralarda yer alan Ripio, kartlarına USDC para iadesi özelliğini getirerek günlük işlemlerde dijital para birimini daha da normalleştirdi.
Credix, yatırımcıları Latin Amerika’daki benzersiz fırsatlarla buluşturarak ve kolaylaştırılmış işlemler için USDC’den yararlanarak kredi piyasasını dönüştürüyor. Kolombiyalı bir tasarruf ve ödeme uygulaması olan Littio, USDC ve Euro Coin’i birleştirerek çeşitli tasarruf seçenekleri sunuyor.
Parfin, Brezilya’nın büyük finans kurumlarına çeşitli dijital varlık hizmetleriyle hizmet veriyor ve dijital para birimlerine yönelik artan kurumsal ilginin altını çiziyor. Felix Pago’nun yenilikçi havale platformu aynı zamanda Mercado Libre ortaklığıyla USDC tarafından desteklenen WhatsApp aracılığıyla ABD’den Meksika’ya transferlere olanak tanıyarak sınır ötesi işlemleri geliştiriyor.